Písková školka

06.12.2015 18:35

 

Písková školka

 

Prosím nekritizujte. Zatím jen zkušební provoz s co nejmenšími náklady. Až čas ukáže, zda to není cesta do slepé uličky.

Pěstuji Echinocereusy a mrazuvzdorné kaktusy. Žatecko – teplá oblast, srážkový stín.

Letošní rok, v létě 2015, bylo extrémní sucho a jak zalévat semenáče a nezapařit kořeny.

 

Hned z jara jsem vyrobil a začal používat polystyrénové bedny od ryb. Ty brzy došly. Musím si je vyrábět z extrudovaného polystyrenu. (dno 3cm a provrtat, boky 2cm) Musí tam zůstat malá vůle na nouzové vytažení bedny. Vejdou se do beden od masa. Jen je podložit, aby nestály ve vodě. Používám zbytky, pruhy polystyrenu. Vrstva 12 cm jen tak nevyschne. Výsledky na přírůstkách rostlin jsou dobré. Ale ve skleníku se semenáče vytahují. Když dorostou do větší velikosti, aby už přežily sucho, tak jdou ven do pískové školky. Na zimu je prokládám nízkou bednou s vyřízlým dnem.

Stavím, na každé stavbě je písek. V těch největších vedrech v betonovém písku v 10 cm je vlhko, ale ne mokro. Do bedniček od rajčat vložím starší netkanou textilii, drenážní vrstvu betonových kamínků a dosypat kaktusovým substrátem. Nahoru musí přijít nespékavá vrstva. Používám kamínky z písku do betonu. Bedýnky jsou zapuštěny do maltového písku. Kaktusy mají vlhko u kořenů a sucho u krčku. Za dešťů a v zimě překryto starými okny a zajištěny popruhem na upevnění nákladu na náklaďák (5t). Pozor, autokurty sežere sluníčko a rosypou se.

Do písku jsem nasázel vytáhnuté semenáče Neobesea, za 2 měsíce se krásně srovnaly a teď v prosinci jsou krásně kulaté. Semenáče dloubáků v menší velikosti občas odejdou. Koupené coccineusy od Alexe krásně rostou a jak vytrňují (SB128).

Letošní zimu nechávám zkušebně semenáče venku, je zatím teplá zima, už bylo pár stupňů pod nulou, ale přes den je teplo. Semenáče jsou připravené na zimu. Scvrklé a vytrněné. Ty teplejší jsou vydloubány a čekají na jaro. Bude potřeba je už třídit při přesazování do jednotlivých beden..

Na burze v Chrudimi jsem letos prodával 2 leté semenáče Echinocereus triglochidiatus (Q6). Ten největší byl ve velikosti asi 3cm bez trnů.

 

PS: všimli jste si, že venku neřádí sviluška a vlnatka?

Jiří Vondráček, člen KK Žatec a KK Plzeň

https://kaktusarizatecka.webnode.cz/